1. Kijkwandeling in Lommel-Kattenbos

Het beekdal van de Molse Nete (Kattenrijt) in Kattenbos is gelegen tussen de Kattenbosserheide in het zuiden en de Einderheide in het noorden. Het is een fantastisch landschap om in te wandelen en er kennis te maken met de natuur en met de cultuurhistorie van het gebied. Reeds 14.000 jaar lang wonen en werken mensen in dat gebied. Vanzelfsprekend vind je hiervan de sporen terug. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM), de Stad Lommel en Erfgoed Lommel wilden je helpen om deze sporen van de menselijke activiteiten in het landschap te lezen en te begrijpen. Daarom hebben ze op tien bijzondere plaatsen in het landschap van de Molse Nete een landschapsspot ingericht.
Deze landschapsspots laten je als een ontdekkingsreiziger met andere ogen kijken naar het landschap. Je zult versteld staan van wat er allemaal te ontdekken is! Het bijzondere aan deze landschapsspots is dat groot en klein, jong en oud er veel plezier aan zullen beleven en er bovendien flink wat kennis aan zullen overhouden.
Enkele van die landschapsspots bezoeken op een zondagnamiddag tijdens een wandeling met het hele gezin is dus een leuk idee!
Als je met je vereniging onder leiding van een gids wil wandelen in het beekdal van de Molse Nete, dan kan dat natuurlijk. Je stuurt dan een eenvoudig mailtje met je verzoek aan Erfgoed Lommel.
De plaatsen waar de landschapsspots zijn gelegen en alvast wat informatie over elke landschapsspot kan je hier vinden: Kaartje en Tekst..

2. Wateringpad in Lommel-Kolonie

Het Wateringpad ligt te paard op de grens tussen België en Nederland. Het verbind de wateringen van Lommel-Kolonie en van de Pelterheggen, beide gelegen in prachtige natuurgebieden. Je wandelt doorheen een agrarisch landschap dat planmatig werd aangelegd en zich de voorbije anderhalve eeuw ontwikkelde. Het is dus een totaal ander landschap dan het eeuwenoude, organisch gegroeide landschap in de vallei van de Molse Nete in Kattenbos. Je kan er flink de benen strekken, een frisse neus halen en genieten van landschap en natuur. Hier vind je de route : Folder Wateringpad
Je kan bovendien je wandeling combineren met een bezoek aan Museum De Kolonie, het Wateringhuis of bezoekerscentrum De Wulp.