In het kader van deze herdenking is er een tentoonstelling en worden er begeleide wandelingen georganiseerd. Natuurlijk is er ook leesvoer. De centrale plaats is Erfgoedhuis De Barrier, Luikersteenweg 244, Lommel.

U kan er de tentoonstelling ‘En toen kwamen de Engelsen eraan!’ bekijken, een realisatie van Erfgoed Lommel i.s.m. de heemkring van Hechtel-Eksel. Met foto’s, films, teksten en voorwerpen vertellen we over de bevrijding van Hechtel-Eksel en Lommel in september ’44.

Bij deze tentoonstelling hoort ook leesvoer, namelijk een 100 bladzijden dik nummer van ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’ (onze abonnees krijgen dit nummer thuis toegestuurd). En u kan er ook de brochure ‘Eindelijk vrij!‘ (88 bladzijden en rijkelijk geïllustreerd) aankopen (onze abonnees kunnen ze gratis op de tentoonstelling afhalen). Ze handelt over de operatie ‘Hurry On’ die werd uitgevoerd ter dekking van de rechterflank van de operatie ‘Market Garden’. Deze brochure is een gezamenlijk werkstuk van Noord-Limburgse en Noord-Brabantse heemkringen en erfgoedverenigingen.

Het Erfgoedhuis is ook het vertrekpunt van de wandelingen ‘De Bevrijders achterna’ onder begeleiding van een deskundige gids.