Lommel wittert! Rijke waters, golvend gras. 

Er beweegt iets in Lommel-Kolonie, en dit al 40 jaar. Elk voorjaar wordt er “gewitterd”. Dan krijgen de vloeiweiden van de Grote Watering extra water om veel gras en bloemen te laten groeien. Gedurende enkele weken, de “witterweken”, heerst er een gezellige drukte.  Op die manier proberen een bende vrijwilligers een oud gebruik en een uniek stukje natuur in stand te houden.

Dit jaar wordt het nog drukker. Het oude gebruik van bevloeien, dat in heel Europa eeuwenlang werd toegepast, is bijna geheel verdwenen. Nergens in Europa wordt het nog op grote schaal toegepast zoals in Lommel-Kolonie. En we willen dit zo houden.

Daarom zijn Natuurpunt Noord-Limburg en Erfgoed Lommel enkele maanden geleden i.s.m. en onder begeleiding van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) een traject opgestart dat als doel heeft het gebruik van het bevloeien van de vloeiweiden (‘het witteren’) te laten erkennen als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed (ICE). We streven ernaar om een zo ruim mogelijk publiek te laten kennis maken met ‘het witteren’ en zoveel mogelijk mensen actief bij dit gebruik te betrekken. Ons project draagt de titel: ‘Lommel wittert! Rijke waters, golvend gras.‘ De trotse meter van ons project is actrice Katrien De Ruysscher.

Het bevloeien van de gerugde bedden in de Lommelse Watering.

Om de Lommelse gemeenschap te laten kennis maken met deze oude werkwijze en een stukje levend verleden te laten aanschouwen, organiseren we regelmatig activiteiten.

Een volgende activititeit vindt plaats op woensdag 15 augustus 2018 aan het Wateringhuis, namelijk tijdens de Gezinsnamiddag van Femma en KWB Lommel-Kolonie. Meer info volgt nog.

 

Bonte krokus (foto: Albert Jansen)

 

De beheerders van de vloeiweiden in de Watering en alle projectpartners nodigen u van harte uit op deze activiteiten!

Meer info over deze activiteiten: stuur een MAIL.