Erfgoeddag: ‘Schaapjes tellen in Lommel.’

Op zondag 23 april 2023 is het Erfgoeddag. Ook Lommel doet weer mee. Erfgoed Lommel stelde in samenwerking met de Koninklijke Imkersbond ‘De Heidebloem’ en Kerkfabriek Sint-Pietersbanden een leuk en aantrekkelijk programma samen dat zowel jong als oud kan boeien.

De activiteiten vinden plaats van 13u tot 17u op 3 locaties.

Op Domein de Groote Hoef (Hoeverdijk 11) kan u in de schaapskooi een bezoek brengen aan de tentoonstelling Het schaap in de tijd. Deze kleine maar boeiende expo vertelt u meer over het belang van het schaap in het middeleeuwse Lommel. U leert er waarom er op het Lommelse wapenschild twee schapen afgebeeld worden en waarom de toren van de Sint-Pietersbandenkerk ook wel de ‘woltoren’ heet.   Eveneens in de schaapskooi kan je een powerpoint-presentatie bekijken Het schaap op locatie. Tal van Lommelse toponiemen die verwijzen naar het schaap, zoals Schaapsdriften of Tuierveld, komen erin aan bod.  Tot slot vergasten enkele vrijwilligers van Prehistorisch Dorp in Eindhoven u op demonstraties wolspinnen en vilten.  

In de schuur komen de kleintjes onder ons aan bod met enkele leuke workshops onder leiding van Koen Lemmens voor kinderen van 6 jaar tot en met 8 jaar en van 9 jaar tot en met 12 jaar. Voor de allerkleinsten wordt er voorgelezen uit Het schaap met de permanent’, een mooi en pakkend verhaal van Betsy Vanbroeckhoven over een wel heel bijzonder schaapje, met illustraties door Koen Lemmens.

Tot slot kan u in de boomgaard nog een demonstratie schapendrijven bijwonen.

In de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel-Centrum zullen doorlopend rondleidingen plaatsvinden, waarin bijzondere aandacht gaat naar allerlei afbeeldingen van dieren in de verschillende kunstvormen in de kerk en de symboliek ervan. U kan er ook deelnemen aan een fotozoektocht voor families, getiteld Kerkelijke beestenboel.

Ook ’t Zoemhuukske bij het Wateringhuis in Lommel-Kolonie neemt deel aan Erfgoeddag. Medewerkers van de Koninklijke Imkersbond ‘De Heidebloem’ wijden er u in in de wondere wereld van de bijen.

Praktische informatie:

Kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets.

  • Komt u toch met de auto, dan kan u best parkeren op het Michiel Jansplein achter de Sint-Pietersbandenkerk in Lommel-Centrum.
    Van daaruit is er een gratis shuttledienst voorzien naar Domein De Groote Hoef en terug: doorlopend van 13u tot 17u.
  • Deelname is gratis.