Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, aarzel dan niet om eens een kijkje te nemen op het online platform ‘Onder de radar’, een initiatief van de Provincie Limburg. Aan de hand van militaire luchtfoto’s uit 1944 en ‘45, zowel van het Amerikaanse als Duitse leger, kan je speuren naar overblijfselen van de oorlog in je eigen gemeente en bij uitbreiding heel Limburg.

Soms helpt het om iets vanuit een ander perspectief te bekijken. Al kom je dan ook ooit voor verrassingen te staan.

Op een paar van die militaire luchtfoto’s kan je heel duidelijk brug 9, de brug over het Kempens Kanaal in Lommel-Barrier, zien liggen. Alleen ligt ze niet helemaal waar je haar verwacht. 

Op de luchtfoto (zie hieronder) zien we de houten noodbrug die gebouwd werd in 1940 en die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding in september ‘44, waardoor zij haar bijnaam ‘Joe’s Bridge’ kreeg. Het tracé waarop deze houten noodbrug lag, bevond zich ten opzichte van het tracé van de huidige brug (zie kaartje hieronder) een paar meter verder naar het oosten, ongeveer in het verlengde van de parallelweg naast de Luikersteenweg.

De houten noodbrug – de authentieke Joe’s Bridge dus – werd omstreeks 1955 afgebroken op het ogenblik dat de huidige brug 9 gebouwd was op een tracé dat enkele meters meer westwaarts lag.

Om het verhaal van brug 9 – met drie verschillende tracé’s en verschillende verschijningsvormen – verder te ontrafelen zal er werk worden gemaakt van een artikel, spoedig te verschijnen in ons tijdschrift Te Lomelle op die Campine.