Op vrijdag 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Voor ons land was dat het begin van de Tweede Wereldoorlog en van wat we later zouden kennen als de ‘Achttiendaagse Veldtocht’.

Op 10 mei sneuvelde de Nederlandse kapitein Boässon toen hij nietsvermoedend brug 9 over het Kempens Kanaal overstak net op het ogenblik dat Belgische soldaten de brug tot ontploffing brachten. Zijn lijk werd pas vele weken later ontdekt op de bodem van het kanaal toen het puin van de brug werd geruimd.

Het lijk van de ongelukkige kapitein Boässon op de bodem van het Kempens Kanaal

De eerste Duitse militairen arriveerden op Pinksterzondag 12 mei in Lommel. Gemotoriseerde eenheden trokken door het centrum van Lommel en kwartierden in. Duitse soldaten staken met bootjes het kanaal in de Barrier over. De bevolking, en vooral de mannen, waren op dat ogenblik al massaal op de vlucht.

De achtergeblevenen merkten vlug dat de Duitse militairen niet beantwoordden aan het schrikbeeld van moordende en plunderende barbaren dat in de hoofden rondspookte als herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. De Duitse bezetting, met vele ongemakken, startte. Lommel zou pas in september 1944 opnieuw met echt oorlogsgeweld worden geconfronteerd, uitgezonderd natuurlijk enkele incidenten zoals het bombardement van de zinkfabriek begin juli 1944.