Vandaag herdenken we dat 75 jaar geleden officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Enkele maanden later zouden op vele plaatsen bevrijdingsfeesten en -stoeten worden georganiseerd.

Brug 9 over het Kempens Kanaal in Lommel-Barrier ontbrak natuurlijk niet in de stoet tijdens de bevrijdingsfeesten in Lommel.

Lommel was op dat ogenblik al 8 maanden bevrijd. Over wat er zich na de bevrijding heeft afgespeeld in de Lommelse dorpsgemeenschap is helaas erg weinig geweten. Veelzeggend is wellicht dat ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een eenvoudige plaket werd toegevoegd aan de voet van het triomfantelijke monument, dat de Eerste Wereldoorlog herdacht op het Lommelse Kerkplein. Het contrast tussen beide herdenkingen had moeilijk groter kunnen worden uitgebeeld.