In 2019 is het 75 jaar geleden dat grote delen van West- en Oost-Vlaanderen en ook een deel van de provincie Antwerpen door de eerste Poolse Pantserdivisie o.l.v. generaal Maczek werden bevrijd.

Op 6 september 1944 stak de Poolse Pantserdivisie vanuit Frankrijk de landsgrens over.  Ze trokken door West- en Oost-Vlaanderen en bevrijdden de volgende dagen steden en gemeenten zoals Ieper, Roeselare, Ruiselede, Aalter, Sint-Niklaas… Daarna rukten de Poolse tanks op in de richting van de stad Antwerpen. In de provincie Antwerpen verdreven ze de Duitse militairen uit Merksplan, Beerse en Baarle-Hertog…

De tentoonstelling vertelt naast de historische feiten ook de persoonlijke verhalen van de soldaten.

Velen van de Poolse militairen die sneuvelden tijdens de gevechten werden in 1947 herbegraven op de Poolse Militaire Begraafplaats in Lommel.

De Poolse Militaire Begraafplaats in Lommel. (Foto: Erfgoed Lommel)

Wanneer? Van zondag 29 september 2019 tot en met zondag 13 oktober, elke dag van 9 u. tot 17 u.

Waar? Sint-Pietersbandenkerk, Kerkplein, Lommel. Er is voldoende parkeergelegenheid op het Michiel Jansplein achter de kerk.

Toegangsprijs? GRATIS

De tentoonstelling is een realisatie van de Vaste Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering te Warschau (Polen), de vzw Eerste Poolse Pantserdivisie België, het Vlaamse Departement Buitenlandse Zaken en diverse Poolse instellingen en musea, maar ook van Vlaamse archieven, lokale besturen en private verzamelaars.