Dit jaar vierden we in Vlaanderen het feest van 30 jaar Open Monumentendag. HERITA gaf naar aanleiding van dit feest een prachtig boek uit met als titel ‘Samen Monumenten Vieren. 1 dag – 30 verhalen’. Als je lid wordt van HERITA, dan ontvang je dat boek gratis.

In dat boek vertelt Veerle Leysen het verhaal van Lommel-Kolonie, de staatsboerderij en de watering. In 1989 vond de eerste editie van Open Monumentendag plaats en in Lommel kozen we om van start te gaan in de Kolonie. Samen met Natuurpunt en lokale verenigingen zoals KAV (nu Femma), maakten we er een zeer geslaagde dag van. Zelfs de BRT stuurde toen een filmploeg naar Lommel.

Ook in 2008 verscheen een feestelijk boek: ’20 jaar Open Monumentendag Vlaanderen. 20 Markante Monumenten van de 20ste eeuw’. Toen om 20 jaar Open Monumentendag te vieren. In dat boek plaatste Erfgoed Lommel de Duitse Militaire Begraafplaats in Kattenbos in de kijker.

We tellen in Lommel geen overvloed aan monumenten, maar de monumenten die we hebben worden in de watten gelegd en we doen er alles om ze bekend te maken bij het grote publiek. Op naar de viering van 40 jaar Open Monumentendag!