Het tweede nummer van jaargang 43 van ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’ is net van de drukpers gerold. Het is weer een nummer boordevol archeologische en historische wetenswaardigheden. Heel wat artikels zijn gebaseerd op erfgoed dat onze vereniging recent geschonken kreeg.

In 1967 schilderde Roos Amanda de molen van Lutlommel. Haar zoon, Dirk Verbrugghe, schonk de schilderij aan Erfgoed Lommel. Samen met Veerle Leysen doet hij het verhaal.

Toen de Molsekiezel nog Avenue de l’Opera heette, stond vlakbij de zinkfabriek een hotel: Hôtel de la Fabrique. Antonie Broeks kon een mooie ansichtkaart van het hotel uit 1906 op de kop tikken.

De ‘schat van het konijn’, zijnde de bronzen kokerbijlen en sieraden uit het bronsdepot van de Konijnenpijp, is even weg uit Museum De Kolonie. De voorwerpen worden deskundig geconserveerd door Natalie Cleeren, met steun van de Provincie Limburg. Ferdi Geerts vertelt alles wat u wilde weten over deze drieduizend jaar oude waardevolle schat uit de late bronstijd.

De vrijwilligers van onze werkgroep Familiekunde schreven een artikeltje over de boerderij Verpoorten op Hoog Kattenbos. Ze illustreerden het met een mooie kwartierstaat van Petrus Jacobus Lommers.

In dit nummer staat ook het spannende verhaal van Marie-Philomène Verbiest. Deze Lommelse jonge vrouw was een spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog en samen met haar moeder belandde ze in een Brusselse cel. Een tijd geleden maakte de familie Wilbors-Verbiest, na bemiddeling door Henri Bynens, haar documenten en verhaal over aan Erfgoed Lommel.

In 1961 gebeurde er een tragisch verkeersongeluk op de Overpelterkiezel, de huidige Norbert Neeckxlaan, waarbij Lambert Vinken om het leven kwam. Lambert Vinken was de schoonvader van de toenmalige provinciegouverneur Louis Roppe. Gerard Gerits en Ferdi Geerts schreven een artikel over Lambert Vinken.

Veel leesplezier!