Erfgoeddag valt dit jaar op zondag 23 april 2017 en heeft als thema ‘Zorg’. In Museum De Kolonie in Lommel opent die dag de tentoonstelling ‘Verborgen Verleden. Middeleeuwse Metaaldetectievondsten’, in samenwerking met Archebo bvba uit Kortenaken.

Veel metaaldetectoristen trekken er regelmatig met hun metaaldetector op uit. Maar ze zitten ook dikwijls voor hun computer of met hun neus in de boeken om vondsten te determineren. Hun hobby vraagt de inzet van hoofd, hart en handen. Talrijke uren spenderen ze aan een keten van zoeken, vinden, reinigen, behandelen, determineren, discussiëren, melden en tonen. Het metalen erfgoed dat ze vinden, wekt verwondering en nieuwsgierigheid. Het toont een wereld van kunst en kunde, van productie en handel, van mode en gebruiken… die weinig gekend was en zelfs vaak verborgen bleef.

De tentoonstelling toont niet alleen de voorwerpen maar ook de zorg die metaaldetectoristen besteden aan hun vondsten. Laat u verwonderen en kom zeker langs in Museum De Kolonie om een verborgen wereld te ontdekken! Met een vergrootglas in de ene en de uitgebreide catalogus in de andere hand, ontdekt u zelf honderden voorwerpen die iets vertellen over geloof en volksgeloof, kleding, economie en huisraad.

Praktisch

  • Museum De Kolonie, Kolonie 77, 3920 Lommel, tel. 011/803410
  • Tentoonstelling loopt van 23 april 2017 tot en met 27 augustus 2017
  • Open : van zondag tot en met vrijdag van 13.30 u. tot 17 u. (zaterdag gesloten)
  • Toegangsprijs: tot en met 18 jaar gratis; volwassene 2 €
  • Op Erfgoeddag zijn zowel museum als tentoonstelling GRATIS te bezoeken.