Erfgoedhuis De Barrier

samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Categorie: Activiteiten Page 1 of 21

Netwerkdag Mariagrotten

Op zaterdag 21 maart 2020 organiseren PARCUM en Erfgoedcel Brussel de eerste netwerkdag ‘Mariagrotten in Vlaanderen en Brussel’ in Elsene. Beheerders van Mariagrotten zijn van harte welkom op deze dag vol ontmoetingen, tips en info!

Grot O.L.V. van Lourdes in het Mariapark van Lommel-Werkplaatsen

Hier vind je meer informatie over dit netwerkmoment: Netwerkdag.

Kempense schaapskudde voor een biodiverser landschap

Lezing door Maarten D’Hondt, schaapsherder van vzw Kemp in Buurthuis De Kom op woensdag 4 maart 2020 om 19.30 u.
Iedereen welkom.
Inkom gratis!

Acteurs en actrices gezocht!

Filmmakers Ronny Buteneers en Relinde Paredis zijn al ruim een jaar bezig met het ontwikkelen van een avondvullende film over 400 jaar lokale handel in de Kempen. De film komt in de zalen in het najaar van 2020. Erfgoed Lommel en andere erfgoedverenigingen en heemkringen uit de regio werken mee aan deze film.

Omdat er geen beeldmateriaal is van meer dan 100 jaar oud, worden een aantal scènes nagespeeld. Daarvoor zijn zij op zoek naar acteurs en actrices, voor de fictie scènes in deze fictie/docu. Ervaring in acteren is niet nodig, maar wel je enthousiasme. Je hebt geen gesproken tekst maar moet met gezichtsuitdrukking en lichaamstaal gevoelens overbrengen. Je draagt middeleeuwse kleding die door de filmmakers worden gezorgd. Er zijn mannen nodig tussen 35 en 60 jaar, vrouwen tussen 25 en 50 jaar en kinderen tussen 8 en 12 jaar. De opname zijn gepland in januari/februari 2020. Schrijf je snel in! Stuur een mail naar Ronny.buteneers@gmail.com en je krijgt een mail waarin de personages beschreven zijn en wat er van elk personage wordt verwacht. Daar kan je dan uit kiezen welke rol het beste bij je past. De casting is op 11 december om 19.00 uur in zaal de Burg in Hamont. Twijfel je of je geschikt bent, schrijf je dan toch in voor deze casting, zo weet je meteen of je potentieel hebt. Schrijf je gewoon in want dit is jouw kans om in een professionele productie mee te draaien!

Neus in erfgoed tijdens de herfst

De dagen worden korter en het weer wat slechter. Dan kan het deugd doen om er eens op uit te trekken om mensen te ontmoeten, verhalen van vroeger te horen en ze zelf te vertellen, beelden van vroeger te bekijken en iets bij te leren over het boeiende Lommelse erfgoed.

Erfgoed Lommel organiseert tijdens de maand november volgende drie activiteiten waarop we u hartelijk uitnodigen! En vertel het voort en breng vrienden mee…

1/ Donderdag 7 november 2019 om 14 u. in de Trouwzaal in het Huis van de Stad: filmvertoning met ‘filmpjes uit de oude doos’. Gratis. Rolstoeltoegankelijk.

2/ Dinsdag 12 november 2019 om 14 u.: historische wandeling door het centrum van Lommel met bezoek aan de Sint-Pietersbandenkerk. Vertrekplaats: Toerisme Lommel. Gratis. Rolstoeltoegankelijk.

3/ Donderdag 28 november 2019 om 14 u. in de Trouwzaal van het Huis van de Stad: fotopresentatie met foto’s uit het rijke archief van José Goossens. Gratis. Rolstoeltoegankelijk.

Toren, kerk en oorlogsmonument.

Tentoonstelling ‘Gepantserde Vleugels’

In 2019 is het 75 jaar geleden dat grote delen van West- en Oost-Vlaanderen en ook een deel van de provincie Antwerpen door de eerste Poolse Pantserdivisie o.l.v. generaal Maczek werden bevrijd.

Op 6 september 1944 stak de Poolse Pantserdivisie vanuit Frankrijk de landsgrens over.  Ze trokken door West- en Oost-Vlaanderen en bevrijdden de volgende dagen steden en gemeenten zoals Ieper, Roeselare, Ruiselede, Aalter, Sint-Niklaas… Daarna rukten de Poolse tanks op in de richting van de stad Antwerpen. In de provincie Antwerpen verdreven ze de Duitse militairen uit Merksplan, Beerse en Baarle-Hertog…

De tentoonstelling vertelt naast de historische feiten ook de persoonlijke verhalen van de soldaten.

Velen van de Poolse militairen die sneuvelden tijdens de gevechten werden in 1947 herbegraven op de Poolse Militaire Begraafplaats in Lommel.

De Poolse Militaire Begraafplaats in Lommel. (Foto: Erfgoed Lommel)

Wanneer? Van zondag 29 september 2019 tot en met zondag 13 oktober, elke dag van 9 u. tot 17 u.

Waar? Sint-Pietersbandenkerk, Kerkplein, Lommel. Er is voldoende parkeergelegenheid op het Michiel Jansplein achter de kerk.

Toegangsprijs? GRATIS

De tentoonstelling is een realisatie van de Vaste Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering te Warschau (Polen), de vzw Eerste Poolse Pantserdivisie België, het Vlaamse Departement Buitenlandse Zaken en diverse Poolse instellingen en musea, maar ook van Vlaamse archieven, lokale besturen en private verzamelaars.

Page 1 of 21

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén