samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Categorie: Archeohuis Pagina 1 van 15

Nieuwe huisstijl!


Afgelopen donderdag werd in het Raadhuis, in aanwezigheid van schepen van erfgoed Karel Wieërs, onze nieuwe huisstijl voorgesteld. Hiermee willen we de onderlinge band tussen Erfgoedhuis De Barrier en het Archeohuis De Kolonie en de werking ervan onder de koepel van Erfgoed Lommel vzw duidelijker maken. We creëren op die manier meer eenheid in de communicatie. De nieuwe huisstijl werd ontwikkeld door Wendy Van Wanroy van Styling Design.

De strakke vorm stelt een pijl voor en is in het geval van het hoofdlogo een pijl naar links; op een tijdlijn dus wijzend naar het verleden. Wordt de pijl naar boven gedraaid verwijst het naar een huis, namelijk het Erfgoedhuis De Barrier en Archeohuis De Kolonie. Daarnaast is steeds in de kern de beginletter van het onderdeel te herkennen: “e” van Erfgoedhuis en “a” van Archeohuis. De vorm is een paperclip die een verzameling gegevens bij elkaar kan houden. Daarnaast is het ook een eindeloos labyrinth als link naar de zoektocht die nooit ophoud.

Erfgoed Lommel is het hoofdlogo waar de huizen onderdeel van zijn. De gele kleur komt in alle communicatie steeds terug, al dan niet in combinatie met die van de huizen. De kleuren hebben een link naar het onderdeel: Het Sahara geel is een knipoog naar het Lommelse zand waar Lommel zo bekend om is. Het Rood koper verwijst naar de koperteuten die vanuit Lommel destijds naar verre streken trokken. Het Terra bruin is de kleur van de bodem waarin de sporen van een ver verleden verborgen liggen.

Archeologiedagen in Lommel

De Archeologiedagen 2023 vinden plaats op 26, 27 en 28 mei.

In Lommel is er een activiteit op zondagnamiddag 28 mei tussen 14u en 18u op het Kristalpark waar momenteel een opgraving van prehistorische kampplaatsen van jagers-verzamelaars aan de gang is.

Hier vind je het volledige programma.

Iedereen, jong en oud, is van harte welkom!

Opgraving steentijdsite op het Kristalpark

In het volgende nummer van ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine‘ publiceert Marjolein van der Waa (KU Leuven archeoWorks) een artikel met als titel ’90 jaar zoeken naar jagers-verzamelaars in Lommel’. Dit artikel verscheen reeds eerder in Ex Situ – Tijdschrift voor Vlaamse Archeologie.

Het artikel eindigt met de mededeling dat er momenteel volop wordt opgegraven op het Lommelse Kristalpark in een zone van bijna tienduizend vierkante meter groot. En met succes: op een goed bewaarde oude begraven bodem (paleobodem) die dateert uit een warmere periode op het einde van de laatste ijstijd, treffen de archeologen van KU Leuven archeoWorks vele plaatsen aan waar tussen 13.000 en 14.000 jaar geleden jagers-verzamelaars kampeerden.

De VRT besteedde aandacht aan de opgraving in een recent nieuwsbericht. En op zondagnamiddag 28 mei aanstaande tussen 14u en 18u kan iedereen een bezoek brengen aan de site in het kader van de Archeologiedagen.

De opgraving van twee artefactenconcentraties in sector A1b

Nieuwe bomen in de Kolonie!

In 2006-2007 werden bij de restauratie van de Hoeve Corens, een beschermd monument, drie nieuwe paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) aangeplant. Deze bomen stonden vroeger voor elke boerderij van de voormalige landbouwkolonie op de grens van het boerenerf en de zandweg die langs de grote sloot liep. Ja ja, de straat Kolonie was tot het einde van de jaren 1920 een grote sloot vanaf de watering tot aan de kom (letterlijk te nemen!) nabij de Luikersteenweg.

Over de paardenkastanjes schreef Ferdi Geerts in nummer 1 van de 43ste jaargang van ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’ in 2017 een artikel, met de gewaardeerde hulp van Albert Mertens.

Helaas was de bomen voor de Hoeve geen lang leven beschoren. Zon, droogte, ziekte… zorgden ervoor dat ze de geest gaven. Recent werden de bomen door de medewerkers van De Winning verwijderd, nadat hiervoor toelating werd bekomen van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

En onmiddellijk werden drie nieuwe bomen aangeplant! Het zijn drie Indische paardenkastanjes (Aesculus indica) omdat deze boomsoort beter bestand is tegen allerlei onheil dat bomen kan treffen. Hopelijk groeien ze uit tot prachtig grote bomen!

En volgend jaar wordt het grasperk voor de Hoeve aangepakt: er zal een biodiversiteitsmengsel worden ingezaaid met een kleurrijker en meer klimaatbestendig stukje landschap als gevolg.

Met dank aan de Stad Lommel, het Agentschap Onroerend Erfgoed en De Winning.

Vacature archeoloog voor Archeohuis De Kolonie

Pagina 1 van 15

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén