samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Categorie: Archeohuis Pagina 1 van 15

Archeologiedagen in Lommel

De Archeologiedagen 2023 vinden plaats op 26, 27 en 28 mei.

In Lommel is er een activiteit op zondagnamiddag 28 mei tussen 14u en 18u op het Kristalpark waar momenteel een opgraving van prehistorische kampplaatsen van jagers-verzamelaars aan de gang is.

Hier vind je het volledige programma.

Iedereen, jong en oud, is van harte welkom!

Opgraving steentijdsite op het Kristalpark

In het volgende nummer van ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine‘ publiceert Marjolein van der Waa (KU Leuven archeoWorks) een artikel met als titel ’90 jaar zoeken naar jagers-verzamelaars in Lommel’. Dit artikel verscheen reeds eerder in Ex Situ – Tijdschrift voor Vlaamse Archeologie.

Het artikel eindigt met de mededeling dat er momenteel volop wordt opgegraven op het Lommelse Kristalpark in een zone van bijna tienduizend vierkante meter groot. En met succes: op een goed bewaarde oude begraven bodem (paleobodem) die dateert uit een warmere periode op het einde van de laatste ijstijd, treffen de archeologen van KU Leuven archeoWorks vele plaatsen aan waar tussen 13.000 en 14.000 jaar geleden jagers-verzamelaars kampeerden.

De VRT besteedde aandacht aan de opgraving in een recent nieuwsbericht. En op zondagnamiddag 28 mei aanstaande tussen 14u en 18u kan iedereen een bezoek brengen aan de site in het kader van de Archeologiedagen.

De opgraving van twee artefactenconcentraties in sector A1b

Nieuwe bomen in de Kolonie!

In 2006-2007 werden bij de restauratie van de Hoeve Corens, een beschermd monument, drie nieuwe paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) aangeplant. Deze bomen stonden vroeger voor elke boerderij van de voormalige landbouwkolonie op de grens van het boerenerf en de zandweg die langs de grote sloot liep. Ja ja, de straat Kolonie was tot het einde van de jaren 1920 een grote sloot vanaf de watering tot aan de kom (letterlijk te nemen!) nabij de Luikersteenweg.

Over de paardenkastanjes schreef Ferdi Geerts in nummer 1 van de 43ste jaargang van ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’ in 2017 een artikel, met de gewaardeerde hulp van Albert Mertens.

Helaas was de bomen voor de Hoeve geen lang leven beschoren. Zon, droogte, ziekte… zorgden ervoor dat ze de geest gaven. Recent werden de bomen door de medewerkers van De Winning verwijderd, nadat hiervoor toelating werd bekomen van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

En onmiddellijk werden drie nieuwe bomen aangeplant! Het zijn drie Indische paardenkastanjes (Aesculus indica) omdat deze boomsoort beter bestand is tegen allerlei onheil dat bomen kan treffen. Hopelijk groeien ze uit tot prachtig grote bomen!

En volgend jaar wordt het grasperk voor de Hoeve aangepakt: er zal een biodiversiteitsmengsel worden ingezaaid met een kleurrijker en meer klimaatbestendig stukje landschap als gevolg.

Met dank aan de Stad Lommel, het Agentschap Onroerend Erfgoed en De Winning.

Vacature archeoloog voor Archeohuis De Kolonie

Archeohuis De Kolonie in Lommel krijgt provinciale subsidies voor de inrichting van een onroerenderfgoeddepot

In samenwerking met het Lommelse stadsbestuur vormt Erfgoed Lommel het archeologisch museum ‘De Kolonie’ om tot ‘Archeohuis De Kolonie’.

Het onroerenderfgoeddepot waar de vele en belangrijke archeologische collecties van Lommel en omgeving (en het bijhorend archief) worden bewaard, zal de spil van het ‘Archeohuis’ vormen. “We zijn ambitieus en schakelen ons depot in in het netwerk van de Vlaamse onroerenderfgoeddepots en we streven naar een erkenning van ons depot in 2023 zodat we jaarlijks een werkingssubsidie van de Vlaamse overheid kunnen ontvangen”, aldus voorzitter van Erfgoed Lommel vzw en schepen van Erfgoed, Karel Wieërs. “We bieden de dienstverlening van het onroerenderfgoeddepot graag aan aan alle tien gemeenten van de nieuwe subregio Noord-Limburg. Er is immers een grote nood aan archeologische depotruimten in Limburg”, gaat schepen Wieërs verder.

Tijdens bepaalde periodes in het jaar, bijvoorbeeld rond Open Monumentendag of tijdens de Archeologiedagen, zal het Archeohuis tentoonstellingen en andere publieksactiviteiten voor jong en oud organiseren, die tijdig zullen worden aangekondigd. Op digitale evenementen – zoals de eduscape ‘Duik in de prehistorie’ – zal verder worden ingezet. Dit jaar tijdens de Archeologiedagen namen al tientallen mensen deel aan de activiteiten van het Archeohuis.

Geïnteresseerde liefhebbers, wetenschappers en studenten kunnen binnenkort in de onderzoeksruimte van het ‘Archeohuis’ terecht om archeologische vondsten en collecties uit het depot te bekijken en te onderzoeken.

Vanzelfsprekend zal voor alle aspecten van de werking van het ‘Archeohuis’ goed worden samengewerkt met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten van Bosland en de Lage Kempen.

Voor de inrichting van het onroerenderfgoeddepot werd in april 2022 een aanvraag voor een investeringssubsidie ingediend bij de provincie Limburg. Het is met de nodige trots, tevredenheid en dankbaarheid dat schepen Wieërs kan melden dat deze aanvraag onlangs werd goedgekeurd. Er is een bedrag van 24.034,95 euro mee gemoeid (op een totale investering van 41.712,33 euro). Een mooie opsteker voor dit project!

Archeohuis De Kolonie zal samen met provincie Limburg tegen de Archeologiedagen 2023 een project uitwerken voor jongeren in het kader van de provinciale actie ‘Jong redt Oud’. Schepen Karel Wieërs vertelt: “Een onroerenderfgoeddepot is immers geen stoffige stapelplaats van archeologische vondsten. Beleving, informatie, vorming… blijven belangrijke aspecten van de archeologische werking van het Archeohuis. En dat zeker wat betreft de jongeren. Op dit ogenblik schakelt het Archeohuis trouwens vrijwilligers in, waaronder enkele studenten, bij het archeologisch onderzoek dat de KU Leuven momenteel uitvoert op het Lommelse Kristalpark. Op termijn zullen ook al die vondsten in het Archeohuis worden bewaard.”

Pagina 1 van 15

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén