samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Auteur: Gerd Bloemen Pagina 1 van 4

Zondag 23 april 2023

Erfgoeddag: ‘Schaapjes tellen in Lommel.’

Op zondag 23 april 2023 is het Erfgoeddag. Ook Lommel doet weer mee. Erfgoed Lommel stelde in samenwerking met de Koninklijke Imkersbond ‘De Heidebloem’ en Kerkfabriek Sint-Pietersbanden een leuk en aantrekkelijk programma samen dat zowel jong als oud kan boeien.

De activiteiten vinden plaats van 13u tot 17u op 3 locaties.

Op Domein de Groote Hoef (Hoeverdijk 11) kan u in de schaapskooi een bezoek brengen aan de tentoonstelling Het schaap in de tijd. Deze kleine maar boeiende expo vertelt u meer over het belang van het schaap in het middeleeuwse Lommel. U leert er waarom er op het Lommelse wapenschild twee schapen afgebeeld worden en waarom de toren van de Sint-Pietersbandenkerk ook wel de ‘woltoren’ heet.   Eveneens in de schaapskooi kan je een powerpoint-presentatie bekijken Het schaap op locatie. Tal van Lommelse toponiemen die verwijzen naar het schaap, zoals Schaapsdriften of Tuierveld, komen erin aan bod.  Tot slot vergasten enkele vrijwilligers van Prehistorisch Dorp in Eindhoven u op demonstraties wolspinnen en vilten.  

In de schuur komen de kleintjes onder ons aan bod met enkele leuke workshops onder leiding van Koen Lemmens voor kinderen van 6 jaar tot en met 8 jaar en van 9 jaar tot en met 12 jaar. Voor de allerkleinsten wordt er voorgelezen uit Het schaap met de permanent’, een mooi en pakkend verhaal van Betsy Vanbroeckhoven over een wel heel bijzonder schaapje, met illustraties door Koen Lemmens.

Tot slot kan u in de boomgaard nog een demonstratie schapendrijven bijwonen.

In de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel-Centrum zullen doorlopend rondleidingen plaatsvinden, waarin bijzondere aandacht gaat naar allerlei afbeeldingen van dieren in de verschillende kunstvormen in de kerk en de symboliek ervan. U kan er ook deelnemen aan een fotozoektocht voor families, getiteld Kerkelijke beestenboel.

Ook ’t Zoemhuukske bij het Wateringhuis in Lommel-Kolonie neemt deel aan Erfgoeddag. Medewerkers van de Koninklijke Imkersbond ‘De Heidebloem’ wijden er u in in de wondere wereld van de bijen.

Praktische informatie:

Kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets.

  • Komt u toch met de auto, dan kan u best parkeren op het Michiel Jansplein achter de Sint-Pietersbandenkerk in Lommel-Centrum.
    Van daaruit is er een gratis shuttledienst voorzien naar Domein De Groote Hoef en terug: doorlopend van 13u tot 17u.
  • Deelname is gratis.

90 jaar Lommel SK

Op 6 november 2022 bestond Lommel SK precies 90 jaar. Om dat te vieren organiseert Lommel SK een pop-up tentoonstelling waarin 90 jaar clubgeschiedenis uit de doeken gedaan wordt.

Erfgoed Lommel verleende graag zijn medewerking aan dit initiatief.

Zo stelden we onze tafeltouchscreen ter beschikking met daarop per decennium – vanaf 1932 tot en met 2022 – een verhaal. Dus negen verhalen in totaal waarbij elk verhaal telkens uit drie verhaallijnen is opgebouwd. Foto’s, krantenartikels, filmpjes – waaronder twee filmfragmenten uit de collectie van Erfgoed Lommel-, belangrijke figuren en gebeurtenissen … illustreren de rijke geschiedenis van de club met al haar ups en downs. Peter Vanwijn stelde de verhalen samen en Veerle Leysen installeerde ze op de tafeltouchscreen.

Ook de vier tafelvitrines en een hoge tentoonstellingskast werden door Erfgoed Lommel ter beschikking gesteld.

De tentoonstelling vindt plaats in een pand van Toerisme Lommel, de Vryheyt 4A in Lommel van 6 november 2022 tot 6 februari 2023. U kan ze gratis bezoeken elke woensdag en vrijdag van 10 u. tot 16 u..

In het spoor van operatie Beecher 

De wandeling staat in het teken van de militaire Operatie Beecher, die als doel had de westelijke flank van de Operatie Market Garden te beschermen. We volgen vooral het 1ste Battalion van het East Lancashire Regiment, één van de deelnemende Britse eenheden. 

Also available in English (English translation: Anne-Marie Scharlee) 

Hulde aan de Poolse bevrijders 

De 1 hectare grote Poolse Militaire Begraafplaats in Lommel is de enige in België. Hier liggen 257 Poolse soldaten begraven die gevochten hebben bij de 1ste Poolse Pantserdivisie onder bevel van brigadegeneraal S. Macziek. 

Also available in English (English translation: Anne-Marie Scharlee) 

De bevrijders achterna 

Tijdens de rondleiding “De bevrijders achterna” marcheer je mee in de voetsporen van de Britse soldaten die in september 1944 de Duitsers uit Lommel-Barrier verjoegen. We starten de rondleiding aan het herdenkingsmonument in het Barrierpark, aan de voet van Brug 9, waar zovele jaren geleden voor de buurtbewoners de oorlog begon en eindigde.   

Also available in English (English translation: Anne-Marie Scharlee) 

Pagina 1 van 4

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén