samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Auteur: Ferdi Geerts Pagina 1 van 60

Erfgoeddag: hou de datum vrij!

Op zondag 23 april 2023 is er weer Erfgoeddag. Hou deze datum al vrij in jouw agenda!

Ditmaal is het thema ‘Beestig’.

De locaties in Lommel waar de hele familie, jong en oud, actief aan Erfgoeddag kan deelnemen op zondagnamiddag, zijn: de Grote Hoef, de Sint-Pietersbandenkerk (Centrum) en het Zoemhuukske bij het Wateringhuis (Kolonie).

Het volledige programma delen we binnenkort mee.

Interessante lezing!

Gisterenavond, 1 februari, organiseerden Erfgoed Lommel en Davidsfonds Lommel een lezing over de parochie Lommel in de landdekenij Geel van 1571 tot 1731. De sprekers waren Marc en Sander Verwerft, beiden leraar Latijn en Grieks. Ze schetsten de religieuze en sociale geschiedenis van de parochie Lommel in vermelde periode.

Marc Verwerft (zie foto) nam de 16de en 17de eeuw voor zijn rekening. Sander vertelde de aanwezigen het verhaal van de 18de eeuw.

Bijna vijftig aanwezigen luisterden geboeid naar hun verhaal en stelden achteraf geïnteresseerd allerlei vragen. Na de lezing werd nog een hele tijd nagepraat bij een drankje.

Het boek dat Marc en Sander Verwerft schreven over de landdekenij Geel – en dat we graag aanbevelen aan iedereen met interesse in de geschiedenis van de streek – is nog steeds te koop. Meer informatie vind je op de website Studia Gelensia.

Fijne feestdagen toegewenst!

We wensen iedereen een zalig kerstfeest en fijne feestdagen bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar!

Nieuwe bomen in de Kolonie!

In 2006-2007 werden bij de restauratie van de Hoeve Corens, een beschermd monument, drie nieuwe paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) aangeplant. Deze bomen stonden vroeger voor elke boerderij van de voormalige landbouwkolonie op de grens van het boerenerf en de zandweg die langs de grote sloot liep. Ja ja, de straat Kolonie was tot het einde van de jaren 1920 een grote sloot vanaf de watering tot aan de kom (letterlijk te nemen!) nabij de Luikersteenweg.

Over de paardenkastanjes schreef Ferdi Geerts in nummer 1 van de 43ste jaargang van ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’ in 2017 een artikel, met de gewaardeerde hulp van Albert Mertens.

Helaas was de bomen voor de Hoeve geen lang leven beschoren. Zon, droogte, ziekte… zorgden ervoor dat ze de geest gaven. Recent werden de bomen door de medewerkers van De Winning verwijderd, nadat hiervoor toelating werd bekomen van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

En onmiddellijk werden drie nieuwe bomen aangeplant! Het zijn drie Indische paardenkastanjes (Aesculus indica) omdat deze boomsoort beter bestand is tegen allerlei onheil dat bomen kan treffen. Hopelijk groeien ze uit tot prachtig grote bomen!

En volgend jaar wordt het grasperk voor de Hoeve aangepakt: er zal een biodiversiteitsmengsel worden ingezaaid met een kleurrijker en meer klimaatbestendig stukje landschap als gevolg.

Met dank aan de Stad Lommel, het Agentschap Onroerend Erfgoed en De Winning.

Lommel in de prehistorie

De jaarlijkse Contactdag ‘Prehistorie – Préhistoire’ vindt dit jaar in Leuven plaats op zaterdag 17 december. Een (inter)nationaal gezelschap van steentijdliefhebbers, afkomstig van universiteiten, archeologische bureau’s, erfgoedverenigingen… zal er luisteren naar collega’s die vertellen over hun recente onderzoeksresultaten.

In de wandelgangen kan je de laatste nieuwtjes vernemen, boeiende posters bekijken en toekomstplannen smeden. Of gewoon wat bijkletsen…

‘Lommel’ komt tijdens de voormiddag in twee lezingen aan bod. In een eerste lezing gaat het over de prospectie naar steentijdvindplaatsen op het Kristalpark. Over dit onderzoek zal er een artikel verschijnen in de reeks Notae Praehistoricae, waarvan zeer binnenkort nummer 42 wordt uitgegeven. En volgend jaar zullen we ook in ons tijdschrift publiceren over dit onderzoek.

Over het onderwerp van de tweede lezing verscheen reeds een artikel in de huidige jaargang, nr. 3, van Te Lomelle op die Campine onder de titel Prehistorische activiteiten op en rond een duin op de Lommelse Maatheide.

Noteer al in jullie agenda dat op 26, 27 en 28 mei 2023 de Archeologiedagen weer plaatsvinden. ‘Prehistorisch Lommel’ zal er zeker aan bod komen!

Pagina 1 van 60

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén