samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Auteur: Ferdi Geerts Pagina 1 van 61

Oeps, er liep wat mis

Ben je geabonneerd op ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’? Kijk dan zeker het laatste nummer, dat je enkele dagen geleden ontving, goed na. De sorteerduivel sloeg toe en in sommige exemplaren zitten een aantal bladzijden op de verkeerde plaats.

Stuur een mailtje aan info@erfgoedlommel.be indien dat bij jouw exemplaar het geval is. We bezorgen je dan een nieuw en goed exemplaar van het tijdschrift.

Alvast onze excuses voor de overlast.

Fotowedstrijd ‘Wiki loves living heritage’

Voor de liefhebbers van de edele kunst van de fotografie: een heuse fotocampagne gekoppeld aan een wedstrijd voor fotografen van immaterieel erfgoed. In Lommel is dat bijvoorbeeld het ‘witteren’ (bevloeien) in de vloeiweiden van de Kolonie.

Hier vind je meer info over fotocampagne en wedstrijd: Fotowedstrijd Wiki Loves Living Heritage | Tradities, gebruiken, praktijken, kennis en vaardigheden (immaterieelerfgoed.be)

Het zou fijn zijn om Lommelse foto’s te zien verschijnen!

Het ‘witteren’ in de Grote Watering van de Kolonie (foto: Albert Mertens)

Archeologiedagen in Lommel

De Archeologiedagen 2023 vinden plaats op 26, 27 en 28 mei.

In Lommel is er een activiteit op zondagnamiddag 28 mei tussen 14u en 18u op het Kristalpark waar momenteel een opgraving van prehistorische kampplaatsen van jagers-verzamelaars aan de gang is.

Hier vind je het volledige programma.

Iedereen, jong en oud, is van harte welkom!

Opgraving steentijdsite op het Kristalpark

In het volgende nummer van ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine‘ publiceert Marjolein van der Waa (KU Leuven archeoWorks) een artikel met als titel ’90 jaar zoeken naar jagers-verzamelaars in Lommel’. Dit artikel verscheen reeds eerder in Ex Situ – Tijdschrift voor Vlaamse Archeologie.

Het artikel eindigt met de mededeling dat er momenteel volop wordt opgegraven op het Lommelse Kristalpark in een zone van bijna tienduizend vierkante meter groot. En met succes: op een goed bewaarde oude begraven bodem (paleobodem) die dateert uit een warmere periode op het einde van de laatste ijstijd, treffen de archeologen van KU Leuven archeoWorks vele plaatsen aan waar tussen 13.000 en 14.000 jaar geleden jagers-verzamelaars kampeerden.

De VRT besteedde aandacht aan de opgraving in een recent nieuwsbericht. En op zondagnamiddag 28 mei aanstaande tussen 14u en 18u kan iedereen een bezoek brengen aan de site in het kader van de Archeologiedagen.

De opgraving van twee artefactenconcentraties in sector A1b

Erfgoedhuis gesloten op zaterdagen 20 en 27 mei

De werkgroep Familiekunde zal niet in het Erfgoedhuis aanwezig zijn op zaterdagen 20 en 27 mei.

Heeft u een dringende vraag of verzoek, stuur dan een mail aan info@erfgoedlommel.be

Op zaterdagnamiddag 3 juni is de werkgroep weer present!

Pagina 1 van 61

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén