samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Auteur: Ferdi Geerts Page 1 of 53

80 jaar geleden begon de Tweede Wereldoorlog

Op vrijdag 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Voor ons land was dat het begin van de Tweede Wereldoorlog en van wat we later zouden kennen als de ‘Achttiendaagse Veldtocht’.

Op 10 mei sneuvelde de Nederlandse kapitein Boässon toen hij nietsvermoedend brug 9 over het Kempens Kanaal overstak net op het ogenblik dat Belgische soldaten de brug tot ontploffing brachten. Zijn lijk werd pas vele weken later ontdekt op de bodem van het kanaal toen het puin van de brug werd geruimd.

Het lijk van de ongelukkige kapitein Boässon op de bodem van het Kempens Kanaal

De eerste Duitse militairen arriveerden op Pinksterzondag 12 mei in Lommel. Gemotoriseerde eenheden trokken door het centrum van Lommel en kwartierden in. Duitse soldaten staken met bootjes het kanaal in de Barrier over. De bevolking, en vooral de mannen, waren op dat ogenblik al massaal op de vlucht.

De achtergeblevenen merkten vlug dat de Duitse militairen niet beantwoordden aan het schrikbeeld van moordende en plunderende barbaren dat in de hoofden rondspookte als herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. De Duitse bezetting, met vele ongemakken, startte. Lommel zou pas in september 1944 opnieuw met echt oorlogsgeweld worden geconfronteerd, uitgezonderd natuurlijk enkele incidenten zoals het bombardement van de zinkfabriek begin juli 1944.

75 jaar geleden: einde Tweede Wereldoorlog

Vandaag herdenken we dat 75 jaar geleden officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Enkele maanden later zouden op vele plaatsen bevrijdingsfeesten en -stoeten worden georganiseerd.

Brug 9 over het Kempens Kanaal in Lommel-Barrier ontbrak natuurlijk niet in de stoet tijdens de bevrijdingsfeesten in Lommel.

Lommel was op dat ogenblik al 8 maanden bevrijd. Over wat er zich na de bevrijding heeft afgespeeld in de Lommelse dorpsgemeenschap is helaas erg weinig geweten. Veelzeggend is wellicht dat ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een eenvoudige plaket werd toegevoegd aan de voet van het triomfantelijke monument, dat de Eerste Wereldoorlog herdacht op het Lommelse Kerkplein. Het contrast tussen beide herdenkingen had moeilijk groter kunnen worden uitgebeeld.

Intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Bosland erkend!

Zeer goed nieuws voor de samenwerking rond onroerend erfgoed (monumenten, landschappen en archeologie) in Bosland (Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt)! De intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Bosland is erkend door minister Diependaele.

Het vele denk- en schrijfwerk dat gepresteerd werd door de lokale besturen, de gemeentelijke diensten en de vrijwilligersverenigingen, betrokken bij onroerend erfgoed in de regio, heeft geloond.

Met dank aan de minister en het Agentschap OE voor het vertrouwen!

Nog wat administratief en ander werk nu en binnen enkele maanden zal de IOED Bosland op volle kracht draaien

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa

Nu vrijdag 8 mei is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het War Heritage Institute uit Brussel start met de actie #wewillmeetagain om deze verjaardag te herdenken.

U kan een foto of verhaal van uw held posten op de Facebookpagina van het War Heritage Institute.

En bekijk zeker ook de website ‘Belgium Remembers’ van het War Heritage Institute eens. Meer dan de moeite waard!

‘Zo was Lommel…’ op nostalgeo.com

Mevrouw Antonie Broeks en Erfgoed Lommel werken al vele jaren goed samen om aan de hand van oude ansichtkaarten en foto’s verhalen te vertellen over ‘zo was Lommel…’.

Heel wat foto’s en artikels verschenen in ons tijdschrift “Te Lomelle op die Campine”. In 2007 rolde zelfs een fotoboek van de drukpersen met als titel “Mijn dorp in de kering”.

De auteurs van dat fotoboek, Antonie Broeks en Veerle Leysen, zijn nu een nieuw project gestart. Gebruik makend van de schitterende website nostalgeo.com plaatsen ze oude ansichtkaarten en foto’s van Lommel op het internet.

Iedereen kan de beelden vrij bekijken. Je hoeft geen account aan te maken of in te loggen. Gewoon je computer aanzetten en met je browser surfen naar ‘nostalgeo.com’. Zo eenvoudig is het. En mocht je het toch wat moeilijk vinden, dan vind je hieronder wat meer uitleg over hoe het precies werkt. Veel kijkplezier!

Surf naar nostalgeo.com en klik dan op het label ‘ga meteen naar de kaart’

Tik in de zoekbalk ‘Lommel’ in en klik dan op het ‘vergrootglas’ op het einde van lijn.

Links op de bladzijde merk je drie icoontjes met kaartondergronden. Klik op één van de twee bovenste. Het derde icoontje toont voor Vlaanderen de kaart van Ferraris, maar die kaart bestaat niet voor Lommel omdat Lommel op het einde van de 18de eeuw bij de Noordelijke Nederlanden hoorde en niet bij de Oostenrijkse Nederlanden.

Links bovenaan de bladzijde vind je volgende tekens ‘+’ en ‘-‘. Klik erop om in- of uit te zoomen op het kaartblad.

Klik op de groene cirkeltjes om de foto’s te bekijken. Het getal in het cirkeltje geeft het aantal foto’s weer dat je op die plek kan bekijken.

Veel kijkplezier! En moest het niet lukken… stuur ons een MAIL en we helpen je graag verder.

Page 1 of 53

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén