Open Monumentendag is een groots opgezet cultureel  eendagsevenement dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed in Vlaanderen in de kijker wil stellen. OMD is in 2018 al aan zijn 30ste editie toe en kan ieder jaar rekenen op een grote belangstelling van publiek en media. Het recept van Open Monumentendag is alom bekend: op de 2de zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open voor het grote publiek.

Erfgoed Lommel vzw heeft vanaf editie 1 in 1989 de rol van lokale coördinator van Open Monumentendag in Lommel op zich genomen. Voor deze 30ste editie wilden we iets speciaals doen en daarom stippelden we samen met het Wijkcomité van Wijk in de Kijker een zeer aantrekkelijk programma uit.

We nodigen jullie uit om op zondag 9 september 2018 “per trein” en “per boot” de wijken Werkplaatsen, Stevensvennen en Blauwe Kei te verkennen.

Per boot!

Met De Zander kan u meevaren op een gratis twee uur durende boottocht over het historische Kanaal van Beverlo, van Blauwe Kei tot aan de zwaaikom in Balen-Wezel en terug, langs oude getuigen van een rijk industrieel en landschappelijk verleden.

Onderweg komt u – al dan niet onder het genot van een drankje – meer te weten over het graven van de kanalen in de Kempen, de zandwinning als eerste grootindustrie in Lommel, de industriële ontwikkeling van Lommel-Stevensvennen, de 19de-eeuwse vloeiweiden ter ontginningen van de uitgestrekte heidegebieden, de katoenfabriek, de zinknijverheid en belangrijke archeologische opgravingen in Lommel-Werkplaatsen, …

De Zander zal dit traject op zondag 9 september driemaal afleggen: om 10u tot 12u, om 13u tot 15u en om 15u15 tot 17.15u. Het aantal deelnemers per vaart is beperkt tot maximaal 140 passagiers. Mis deze unieke kans niet en wacht dus niet te lang om u in te schrijven.

Wil u er ook bij zijn? Schrijf dan vóór 01/09/2018 per mail in via info@erfgoedlommel.be en geef uw naam, adres, telefoonnummer, mailadres, het aantal deelnemers en het gewenste uur van vertrek door.

 LET WEL:

  • U kan enkel per mail reserveren en enkel op bovenstaand mailadres. Inschrijvingen per telefoon, per post of op welke andere wijze dan ook, zijn niet geldig.
  • het aantal deelnemers per vaart is beperkt tot 140. Is de door U gewenste vaart reeds volzet, dan wordt u – in onderling overleg en voor zover nog beschikbaar – doorgeboekt naar een andere vaart;
  • dit aanbod is volledig gratis. Wanneer u evenwel inschrijft en de afspraak niet nakomt, dan zal u een forfaitair bedrag van 10 euro per ingeschreven deelnemer worden aangerekend bij wijze van schadeloosstelling.
  • U zal van ons een inschrijvingsbewijs ontvangen waarmee u zich tijdens Open Monumentendag ten minste een half uur voor afvaart dient aan te melden aan de infostand van Erfgoed Lommel op de Blauwe Kei.

 

 

 

 

 

Per trein!

En van de boot gaat het naar de trein.

Want u kan op zondag 9 september in de namiddag vanaf 13u gratis met de “Tchu-Tchu” door Lommel-Werkplaatsen tuffen. Het toeristische treintje vertrekt voor de eerste keer om 13u stipt bij de parking aan de kerk van Lommel-Werkplaatsen voor een rit van 1u door de wijk Werkplaatsen. En vervolgens nog eens om 14u, om 15u en om 16u (laatste rit). Lokale gidsen die als geen ander vertrouwd zijn met “hun” wijk zullen u graag meer vertellen over de arbeiderswijk die hoorde bij de voormalige zinkfabriek. Voor het treintje moet u niet reserveren. Maar vol is uiteraard wel vol!

Na afloop kan u nog nagenieten bij een drankje in zaal De Moffel.

 

 

 

 

 

Kortom, wie inschrijft voor deelname aan deze Open Monumentendag beleeft een aangename, boeiende en leerrijke zondagmiddag in een prachtig stukje Lommel.

En wie er in Te Lomelle op die Campine, jaargang 33, nr. 4, november 2007 het artikel over 150 jaar Kanaal van Beverlo op naslaat, krijgt al een voorsmaakje van wat u tijdens de boottocht over het Kanaal van Beverlo zal horen en zien.