Lommel wittert! Rijke waters, golvend gras. 

Er beweegt iets in Lommel-Kolonie, en dit al 40 jaar. Elk voorjaar wordt er “gewitterd”. Dan krijgen de vloeiweiden van de Grote Watering extra water om veel gras en bloemen te laten groeien. Gedurende enkele weken, de “witterweken”, heerst er een gezellige drukte.  Op die manier proberen een bende vrijwilligers een oud gebruik en een uniek stukje natuur in stand te houden.

Dit jaar wordt het nog drukker. Het oude gebruik van bevloeien, dat in heel Europa eeuwenlang werd toegepast, is bijna geheel verdwenen. Nergens in Europa wordt het nog op grote schaal toegepast zoals in Lommel-Kolonie. En we willen dit zo houden.

Daarom zijn Natuurpunt Noord-Limburg en Erfgoed Lommel enkele maanden geleden i.s.m. en onder begeleiding van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) een traject opgestart dat als doel heeft het gebruik van het bevloeien van de vloeiweiden (‘het witteren’) te laten erkennen als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed (ICE). We streven ernaar om een zo ruim mogelijk publiek te laten kennis maken met ‘het witteren’ en zoveel mogelijk mensen actief bij dit gebruik te betrekken. Ons project draagt de titel: ‘Lommel wittert! Rijke waters, golvend gras.‘ De trotse meter van ons project is actrice Katrien De Ruysscher.

Het bevloeien van de gerugde bedden in de Lommelse Watering.

Om de Lommelse gemeenschap te laten kennis maken met deze oude werkwijze en een stukje levend verleden te laten aanschouwen, organiseren we de ‘witterweken’ met een aantal activiteiten, zoals een filmavond (28 februari), een Boslandwandeling voor de hele familie (zondag 4 maart), demonstraties en infomomenten voor doelgroepen (woensdagen 7 en 14 maart).  Alle activiteiten zijn GRATIS toegankelijk. Details: zie hieronder.

Woensdag 28 februari 2018:

“Lommel wittert! Filmavond” voor iedereen die houdt van wondermooie beelden en vertellingen.

Om 19.30 u  worden in het Raadhuis (Dorp 58, Lommel) volgende films vertoond:

  • Rijke waters (Jos Heynen)
  • Van hooi naar mazout (Henny Herps en Will Dekoninck)

U krijgt ook meer info over verleden en toekomst van het ‘witteren’.

Iedereen, jong en oud, van harte welkom! GRATIS toegang.

 

 

 

 

 

Zondag 4 maart 2018:

“Lommel wittert! Boslandwandeling” voor de ganse familie in een landschap met een prachtige natuur en een boeiend erfgoedverhaal. Het motto van de wandeling is ‘Op stap in Bosland: rijk water, golvend gras.’

13.45 u Wateringhuis of 14.00 u einde Koloniestraat.

Hoge schoenen of laarzen zijn wenselijk. Deelname is GRATIS. Kijk ook eens op de website van Bosland.

Woensdag 7 maart 2018: 

“Lommel wittert! Demonstratie en infomoment” voor de Lommelse cultuurverenigingen:

14.00 u  – 16.00 u Wateringhuis, Wateringstraat 80 (buurt Oude Maai), Lommel-kolonie.  Hoge schoenen of laarzen zijn wenselijk. Deelname is GRATIS.

Demonstratie :

Hoe gebeurt de weidebevloeiing in de praktijk? Hoe wordt er “gewitterd”? Hoe gebeurde dit vroeger?

Informatie :

Wat is traditionele weidebevloeiing?  Waarom komt het voor in de Kempen en in Lommel?  Waarom wordt het nog steeds toegepast? Hoe ziet de toekomst van dit stukje cultureel erfgoed er uit?

Ook de door u gestelde vragen worden in de mate van het mogelijke beantwoord.

Woensdag 14 maart 2018: 

“Lommel wittert! Demonstratie en infomoment” voor natuurverenigingen, erfgoedverenigingen, heemkringen, regionale landschappen en overheidsdiensten:

14.00 u  – 16.00 u Wateringhuis, Wateringstraat 80 (buurt Oude Maai), Lommel-kolonie. Hoge schoenen of laarzen zijn wenselijk. Deelname is GRATIS.

Demonstratie :

Hoe gebeurt de weidebevloeiing in de praktijk? Hoe wordt er “gewitterd”? Hoe gebeurde dit vroeger?

Informatie :

Wat is traditionele weidebevloeiing?  Waarom komt het voor in de Kempen en in Lommel?  Waarom wordt het nog steeds toegepast? Hoe ziet de toekomst van dit stukje cultureel erfgoed er uit?

Ook de door u gestelde vragen worden in de mate van het mogelijke beantwoord.

Bonte krokus (foto: Albert Jansen)

Ontvangt u of uw vereniging een uitnodiging voor de demonstraties en infomomenten op woensdagen 7 of 14 maart en bent u verhinderd, maar wil u toch meer weten over ‘het witteren’, dan bent u met uw familie welkom op de ‘Lommel wittert! Boslandwandeling‘ op zondag 4 maart (zie eerder in dit bericht).

De beheerders van de vloeiweiden in de Watering en alle projectpartners nodigen u van harte uit op deze activiteiten!

Meer info over deze activiteiten: stuur een MAIL.