Op zondag 22 april 2018 is het Erfgoeddag in Vlaanderen. Van 10u tot 18u kan u deelnemen aan allerlei activiteiten die onder het thema “KIES voor Erfgoed” ons roerend en immaterieel erfgoed in de kijker zetten.

Erfgoed Lommel is zoals steeds lokale coördinator van Erfgoeddag in Lommel. Samen met WZC Kapittelhof stelden we volgend programma samen:
– om 10u wordt de nieuwste telg in de reeks ‘Publicaties van de vzw Erfgoed Lommel’ voorgesteld aan het grote publiek. Het boek draagt de titel “Lommel door de lens van lokale persfotograaf José Goossens” en omvat een unieke collectie persfoto’s uit het Lommel van de voorbije veertig jaren. Het boek kwam tot stand dankzij een zeer mooie samenwerking tussen de naaste familieleden van José Goossens en Erfgoed Lommel.
– tegelijkertijd wordt een gelijknamige interactieve tentoonstelling geopend met een grote selectie persfoto’s van José Goossens die niet opgenomen werden in het boek.
En hier hebben we uw hulp nodig. De fotocollectie van José Goossens telt duizenden foto’s. Helaas heeft José zelden genoteerd waar, wanneer en ter gelegenheid waarvan de foto genomen werd en wie erop afgebeeld staan. Daarom doen we een oproep naar de bezoekers van de tentoonstelling: als u mensen of situaties herkent, geef het dan aan ons door. Wij zijn aanwezig om uw opmerkingen en aanvullingen te noteren. We zouden uw hulp heel erg waarderen.

Wil u nog eens ondergedompeld worden in het bruisende en energieke Lommel van de voorbije veertig jaren, breng dan zeker een bezoekje aan de tentoonstelling “Lommel door de lens van lokale persfotograaf José Goossens”. Misschien kom je jezelf nog wel tegen op één of andere foto.
Napraten kan in ons gezellig ‘erfgoedcafé’ onder het genot van een hapje en een drankje.

Datum, uur en plaats van afspraak: zondag 22 april 2018 van 10u tot 18u in WZC Kapittelhof, Kapittelhof 1 in Lommel.
Iedereen welkom. Gratis toegang.

Ook het Huis over Grenzen bij de Duitse Militaire Begraafplaats neemt deel aan Erfgoeddag.
Bezoekers worden er ondergedompeld in persoonlijke verhalen van zowel Duitse soldaten als mensen uit huidige conflictgebieden. Tijdens een parcours over de begraafplaats reflecteren de bezoekers niet enkel over de keuze(s) van een bepaalde persoon, maar worden ze ook aangespoord zichzelf een spiegel voor te houden.

Datum, uur en plaats van afspraak: zondag 22 april 2018 van 10u tot 18u op de Duitse Militaire Begraafplaats, Dodenveldstraat 30 in Lommel.
Iedereen welkom. Gratis toegang.

Archeologisch museum De Kolonie is ’s namiddags geopend van 13.30 u. tot 17 u. en het zal GRATIS toegankelijk zijn. Meer over het museum vindt u hier.