Erfgoed Lommel

samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Auteur: Ferdi Geerts (Pagina 1 van 40)

Lommelse ‘coureurs’ in boek ‘Op velo Bristol’

Het boek ‘Op velo Bristol’ telt 304 pagina’s met een voorwoord van Tom Boonen. Ook enkele Lommelse renners zoals Giel Hendriks en Fons Van Broekhoven in dienst van Bristol zijn uitgebreid te vinden in het boek. Voorintekenen kost 25 euro, de prijs in de boekhandels nadien is 30 euro. Bij verzending betaalt U 5 euro extra. Alle gegevens zijn te vinden op de boekflyer.

Beste wensen voor 2018!

Tijdens de kerstvakantie (vanaf vrijdag 22 december tot en met zondag 7 januari) zullen Documentatiecentrum De Barrier en Museum De Kolonie gesloten zijn.

OPROEP: Verhalen over vluchtelingen gezocht

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtten Lommelaren de Belgisch-Nederlandse grens over. Velen van hen kwamen in Valkenswaard terecht. Trouwens, ook in de periode voor de Eerste Wereldoorlog waren al Lommelaren uitgeweken naar Valkenswaard om er in de sigarennijverheid te gaan werken.

We zijn op zoek naar hun verhalen. Kan u ons helpen? Worden in uw familie nog verhalen verteld over naar Valkenswaard uitgeweken familieleden? Heeft u misschien nog foto’s of documenten die aan hen herinneren? We vernemen het graag via een mailtje. Daarna nemen we contact met u op om verder af te spreken. Alvast onze dank.

 

Aktes Burgerlijke Stand Lommel in Open Archieven!

De aktes van de Lommelse burgerlijke stand van 1808 tot en 1916 kon je al raadplegen via FamilySearch, via de website van het Rijksarchief  en via BS Kempen. We merken dat deze bronnen vaak worden geraadpleegd voor genealogisch onderzoek.

Sinds kort is er een nieuwe bron aan toegevoegd: Open Archieven. Open Archieven is een Nederlandse  genealogische website die heel gebruiksvriendelijk is en waarop je 172 miljoen (!) persoonsvermeldingen kan aantreffen.

In het kader van de samenwerking met Open Archieven en met BS Kempen werden de Lommelse data nogmaals opgepoetst en aangevuld. Zo werden bijvoorbeeld de toegangsnummers van de originele bronnen (de boeken met de aktes van de burgerlijke stand die zich in de rijksarchieven van Hasselt en Antwerpen-Beveren bevinden) opgenomen.

We blijven dus verder werken om de stamboomonderzoekers vlot correcte data te bieden via de digitale weg. Sommigen vragen zich af waarom de recentere data niet worden gepubliceerd, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de heersende wetgeving die niet toelaat dat data jonger dan 100 jaar openbaar worden gemaakt.

Binnenkort komen de parochieregisters aan de beurt!

“Van Hooi naar Mazout”

Een film met een originele en eigenzinnige kijk
op de geschiedenis van Lommel-Kolonie

Op vrijdag 27 oktober 2017 en zaterdag 28 oktober 2017 is in Buurthuis De Kom in Lommel-Kolonie de film “Van Hooi naar Mazout” in première gegaan. Dit event kon rekenen op een massale belangstelling en terecht. Want de film toont op een unieke, boeiende en speelse wijze hoe het gehucht Kolonie ontstond en groeide.

De makers van de film – Will Dekoninck en Henny Herps – hebben niet de bedoeling om de film te koop of te huur aan te bieden. Maar wie de film wil vertonen binnen de eigen vereniging, school, organisatie… die kan hiervoor altijd contact opnemen met Will Dekoninck: Sint-Andreasstraat 2, 3920 Lommel, 0479/07.27.89 of wdekoninck@gmail.com.

Zeker doen!

Pagina 1 of 40

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén