Erfgoed Lommel

samen ontdekken we het Lommelse erfgoed en zorgen we ervoor

Auteur: Ferdi Geerts (Pagina 1 van 40)

OPROEP: Verhalen over vluchtelingen gezocht

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtten Lommelaren de Belgisch-Nederlandse grens over. Velen van hen kwamen in Valkenswaard terecht. Trouwens, ook in de periode voor de Eerste Wereldoorlog waren al Lommelaren uitgeweken naar Valkenswaard om er in de sigarennijverheid te gaan werken.

We zijn op zoek naar hun verhalen. Kan u ons helpen? Worden in uw familie nog verhalen verteld over naar Valkenswaard uitgeweken familieleden? Heeft u misschien nog foto’s of documenten die aan hen herinneren? We vernemen het graag via een mailtje. Daarna nemen we contact met u op om verder af te spreken. Alvast onze dank.

 

Aktes Burgerlijke Stand Lommel in Open Archieven!

De aktes van de Lommelse burgerlijke stand van 1808 tot en 1916 kon je al raadplegen via FamilySearch, via de website van het Rijksarchief  en via BS Kempen. We merken dat deze bronnen vaak worden geraadpleegd voor genealogisch onderzoek.

Sinds kort is er een nieuwe bron aan toegevoegd: Open Archieven. Open Archieven is een Nederlandse  genealogische website die heel gebruiksvriendelijk is en waarop je 172 miljoen (!) persoonsvermeldingen kan aantreffen.

In het kader van de samenwerking met Open Archieven en met BS Kempen werden de Lommelse data nogmaals opgepoetst en aangevuld. Zo werden bijvoorbeeld de toegangsnummers van de originele bronnen (de boeken met de aktes van de burgerlijke stand die zich in de rijksarchieven van Hasselt en Antwerpen-Beveren bevinden) opgenomen.

We blijven dus verder werken om de stamboomonderzoekers vlot correcte data te bieden via de digitale weg. Sommigen vragen zich af waarom de recentere data niet worden gepubliceerd, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de heersende wetgeving die niet toelaat dat data jonger dan 100 jaar openbaar worden gemaakt.

Binnenkort komen de parochieregisters aan de beurt!

“Van Hooi naar Mazout”

Een film met een originele en eigenzinnige kijk
op de geschiedenis van Lommel-Kolonie

Op vrijdag 27 oktober 2017 en zaterdag 28 oktober 2017 is in Buurthuis De Kom in Lommel-Kolonie de film “Van Hooi naar Mazout” in première gegaan. Dit event kon rekenen op een massale belangstelling en terecht. Want de film toont op een unieke, boeiende en speelse wijze hoe het gehucht Kolonie ontstond en groeide.

De makers van de film – Will Dekoninck en Henny Herps – hebben niet de bedoeling om de film te koop of te huur aan te bieden. Maar wie de film wil vertonen binnen de eigen vereniging, school, organisatie… die kan hiervoor altijd contact opnemen met Will Dekoninck: Sint-Andreasstraat 2, 3920 Lommel, 0479/07.27.89 of wdekoninck@gmail.com.

Zeker doen!

Lezing ‘Waterlopen en hun naamgeving’

Vic en Werner Mennen nodigen u vriendelijk uit op een lezing die ze geven in het Lommelse Raadhuis op woensdagavond 29 november 2017 om 19.30 u.. De titel van de lezing luidt ‘Waterlopen en hun naamgeving’. De klemtoon zal liggen op Noord-Limburg. Ieder van de aanwezigen zal een syllabus ontvangen die een ruimer inzicht geeft in de hydrografie en de waternamen van onze regio.

Meer info vind u HIER en in de bijlage: Waterlopen en hun naamgeving

Fotografeer ‘erfgoed van de toekomst’ en win!

Samen met jou en alle Limburgers zoekt het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed naar 44 nieuwe beelden van het “erfgoed van de toekomst”. Met de fotowedstrijd ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen.’ dagen we je uit om eens met een andere blik naar je omgeving te kijken. Welk gebouw of landschap – van voetbalkantine tot kerk – vind jij vandaag onmisbaar in jouw gemeente en moet zeker bewaard worden voor de toekomst? Neem er een foto van en vertel ons waarom jij die plek zo belangrijk vindt. Stuur je foto met je naam en verhaal via Whatsapp naar 0483 30 17 81 (of per mail naar ditzienwij@limburg.be). Je hoeft zeker geen fotograaf te zijn!

De fotowedstrijd loopt van 10 september tot 30 november 2017. Bekijk de ingezonden foto’s op www.hbvl.be/ditzienwij.

De 44 winnende foto’s zullen begin 2018 te zien zijn in een tentoonstelling waar de historische en hedendaagse beelden van onze provincie met elkaar worden geconfronteerd.

Er zijn mooie prijzen te winnen waaronder:
– een Nikon D5600, een inspirerende DX-formaat D-SLR voor mensen die de creatieve wereld van de fotografie willen verkennen
– een dag op pad met Luc Daelemans als fotograaf van Het Belang van Limburg

– een exclusieve blik achter de schermen in het atelier van de glasnegatieven in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel o.l.v. Robrecht Janssen

– een workshop ‘hoe maak je een foto op glasnegatief’
– en vele andere prijzen…

Pagina 1 of 40

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén